vineri, 27 martie 2009

Povestea ' Primei sesiuni de recuperare in Franta "!

A sosit si ziua cea mare, nu am atipit deloc , asteptam sa vina masina sa ne duca spre aeroport. Nu din cauza emotiilor,ci din cauza ca in fata mea se deschidea un nou drum, un drum greu si anevoios care, precum orice drum incepe cu primul pas,iar eu trebuia sa fac acest prim pas.E drept ca deocamdata doar la modul figurat, dar,totusi ,PAS. Este prima sedinta de recuperare in adevaratul sens al cuvantului de dupa operatie, Urma un nou drum in recuperarea mea, in regasirea mea si in lupta dintre spiritul si corpul meu, pentru a deveni un om normal. Chiar si eu sunt curioasa cine va invinge pana la urma, desi o banuiala deja am.
La ora 4.30 a sosit masina, nu stiu cum a trecut timpul pana am ajuns la aeroport pentru ca gandurile imi zburau necontrolat. Visam cu ochii deschisi, vazandu-ma alergand zburdalnic printre sperantele mele. Cand am intrat la check-in, am fost preluata de cei de la “biroul de asistenta” care au obligatia sa te imbarce. Am intrat prima in avion.Ma astepta un drum relativ greu, Conditiile din avion nu sunt speciale pentru persoanele cu handicap. La 9.20 am aterizat in aeroportul din Paris, eu iesind ultima, timid, printre scaunele ramase goale, abandonate de lumea grabita sa le paraseasca. Cea de la biroul de asistenta nu stia engleza, Era o tipa draguta. In sarcina ei intra si atributia de a ma conduce pana la masina. Nu va spun ca a fost in stare sa ma insoteasca la wc. Lucru pe care la noi la noi in tara nu cred ca ai norocul sa-l intalnesti. Civilizatia m-a surprins inca odata mai putin pregatita. Mai ales pentru faptul ca unele lucruri pe care nu le stii, ti se par normale asa anormale cum ti se intampla tie. Doar o revelatie face ca, din cand in cand sa te luminezi, minunezi si intrebi in acelasi timp. Dar asta este o alta poveste.
La firma de inchirieri masini, a mers totul repede, masina era achitata din tara, lucrurile clare, asa ca nu avea de ce sa ne mai tina mult. Am primit cheile si am cautat masina in parcare. Am gasit-o repede era o Corsa mica dar mie nu mi-a placut pentru ca avea scaunele sport si pentru mine incepea un nou calvar. Nu ma puteam transfera singura, fapt ce era un impediment destul de neplacut.
Ne astepta in fata, un drum de 250 km pana in Oraselul Chapelle Montlinard, acolo unde eram cazati si unde se afla si clinica de laseropunctura. In jur de ora 14 am ajuns la desinatie. Orasul era structurat altfel decat m-as fi asteptat eu. Sunt casute mici peste tot , au un aer medieval, liniste foarte multa…poate prea multa, eu nefiind obisnuita cu asa ceva. Ne-am cazat si am stat in pat vreo 2 ore pentru ca eram foarte obosita, In pretul de cazare nu ne dadeau si masa, asa ca urma sa mergem la cumparaturi.
Acolo am constatat ca sambata , duminica magazinele sunt inchise. Un singur supermarchet am gasit deschis care ne-a scos din incurcatura.
Luni ma astepta prima programare , aveam emotii. Am ajuns destul de repede la Clinica privata a doctorului Albert Bohbot, o clinica mica, cocheta si echipata cu aparatura de ultima generatie, situata pe marginea raului Loire inconjurata de multa verdeata si domenii private. (pentru ca o vizitasem cu o seara inainte, ca sa stim exact unde se afla)
Acolo am fost intampinata de secretara medicului Edwige. Dupa ce ne-a lasat sa vizitam clinica, a trebuit sa facem formele pentru a intra propriu zis in programul de recuperare. Clinica era impartita in 2 sali, cabinetul de laseropunctura (o combinative intre acupunctura si terapia laser procedura care ajuta nervii secundari din jurul maduvei sa se dezvolte si sa preia incet, incet functiile acesteia) si sala de recuperare. Urma ca dupa prima consultatie sa stabileasca tratamentul asa ca faceam 2 sedinte de laseropunctura pe zi si de 2 ori mergeam la sala de reuperare, unde aveam parte de aparatura moderna de ultima generatie, asa cum vezi doar la tv si prin filme. O zi de recuperare ; 1 sedinta laseropuncture 30- 45 min , 1 ora la bicicleta electrica, 1 ora in verticalizator; dupa amiaza 1 sedinta laseropunctura, 1-2 ora bicicleta, 1 ora la aparatul multifunctional de forta, 1ora standing in verticalizator, 1 ora de stat mers in orteze intre bare paralele. Cu medicul, am avut o relatie ‘ pacient – medic’ perfecta, complet profesionist si mereu amabil sa raspunda la orice intrebare. Medicul mi-a garantat ca daca ma voi tine de tratament voi merge in picioare, tratament care va dura 2 ani iar fiecare serie va fi la 2 luni. Bineinteles ca totul se va intampla treptat, pas cu pas, un process lung dureros, obositor si costisitor. Dar cel mai important lucru este ca se poate.
Zilele au trecut, eu incercam sa ajung prima la clinica si sa lucrez cat mai mult,pentru a profita cat mai mult de conditiile de care ma puteam bucura doar pe o perioada de timp limitata. Aici mi am facut prietenii noi, Fiecare cu povestea lui,fiecare cu speranta lui. O biblioteca intreaga de enciclopedii cu franturi de viata de dureri si lupte, deznadejduiri si sperante. Razboaie duse de fiecare cu el insusi, in speranta ca se va invinge si va fi biruitor in acelasi timp.
In urma accidentului fibrele nervoase care transmit informatia din maduva spinarii au fost aprope total intrerupte, si influxul nervos (care in mod normal circula prin maduva spinarii in fiecare milisecunda pentru a asigura ajustarile pozitionale cerute de activitatile noastre motorii) este interupt in aceeasi masura la acel nivel. Insa organismul uman are extraordinara capacitate de refacere. Acesta lucru face ca in cazul recuperarii neuromotorii efectele terapiei sa fie potentate si grabite prin aplicarea procedurii denumite pe scurt LLLT (Low Level Laser Therapy).
Spuneam ca organismul uman are capacitatea de a se reface: pentru ca maduva spinarii a fost sectionata la un anumit nivel, functiile neuromotorii corespunzatoare acelui nivel pot fi preluate de radacinile nervoase ale nervilor spinali care merg din zona medulara sanatoasa in cea imediat alaturata. Desi este usor de expus aceasta situatie, realitatea este ca are loc un proces extrem de complex ca rezultat al eforturilor depuse de organismul uman pentru a se adapta la situatia nou creata.
Ultimele studii in domeniul terapiei cu laser , in special LLLT, au evidentiat faptul ca se accelereaza procesele de vindecare la nivelul sistemului nervos periferic cu imbunatatirea functiilor nervoase atat periferice cat si centrale si, de asemenea, se reduce excitabilitatea celulelor nervoase responsabile cu transmiterea durerii. Aplicarea LASEROPUNCTURII joaca un rol decisiv in cresterea eficientei protocolului terapeutic de recuperare neuromotorie si in scurtarea timpului de reabilitare. Acesta se datoreaza principlalelor efecte ale LLLT: Accelerarea refacerii tisulare si celulare prin imbunatatirea metabolismului cellular; stimularea angiogenezei (formarea de noi capilare) in tesutul afectat; imbunatatirea functiei celulei nervoase; stimularea dezvoltarii fibroblastilor esentiali in refacerea tesuturilor afectate; reducerea formarii de tesut fibros; imbunatatirea circulatiei sangvine si a drenajului limfatic de la nivelul aplicatiei; analgetic, inclusiv prin stimularea eliberarii de endorfine si enkefaline. Aici in urma testelor am aflat ca reflexele,motricitatea, echilibrul, masa musculare au crescut, am reusit sa pedalez singura la bicicleta ,piciorul drept e mai iute , cel stang e mai lenes,(da-l harnicesc eu si pe el), imi place sa stau in picioare intre paralele, bine, avand orteze in picioare…am si uitat cum e sa privesti lumea din picioare…primele cuvinte au fost; Am uitat ce inalta sunt! Iata cum niste exercitii fizice te pot ajuta chiar sa-ti recapeti memoria. Sper ca usor usor sa-mi aduc aminte din ce in ce mai multe lucruri.Si , de ce nu, sa si uit. Sa ajung intr-o buna zi sa uit ca a fost o perioada din viata mea cand nu am putut merge. Desi e greu de uitat asa ceva. Credeti-ma.
Multumesc din suflet tuturor celor care m-au ajutat, tuturor celor care au contribuit prin orice mijloace la aceasta realizare a mea, tuturor celor care m-au sustinut la acesta sesiune de recuperare, Fara voi nu as fi reusit nici macar sa aflu ca se poate. Fie ca multumirea mea de acum sa se transforme in multumiri pe care voi le-ati facut sufletelor voastre, care, acum sunt cu mult mai inalte datorita generozitatii de care ati dat dovada. Sa va mearga din plin, Mirela. Si de ce nu, chiar fara virgula.Ce-are daca merg si eu…din plin. Va multumesc.
Urmatoarea plecare in sesiune de tratament va fi pe 16 Mai 2009.

miercuri, 25 martie 2009

Singuratatea....unui inger cu aripile rupte!


Singuratatea... un sentiment care te chinuie in permanenta si nu gasesti o cale de a scapa de el. Desi esti inconjurat de persoane cu care convietuiesti, tot singur esti deoarece ei nu te inteleg, nu inteleg ceea ce iti doresti, ceea ce te chinuie, nu vor sa priceapa ceea ce simti, observi ca nu le pasa de ceea ce vrei. Asa ca preferi sa te prefaci ca ti-e bine in fata lor, esti zambitor si incerci sa pari fericit ca oricum nu ai putea schimba cu ceva daca le arati cum esti cu adevarat, pentru ca ei vad doar ceea ce vor sa vada, simti ca te inchizi in tine si ca nu o sa te mai deschizi niciodata, ei nu vor sa inteleaga ca un om e dincolo de aparente, vad doar exteriorul si nu interiorul unui om. Simti ca timpul ti se scurge groaznic de dureros,, ca orice ai face e in zadar sa-ti indeplinesti ceea ce iti doresti pentru ca ei se opun si nu reusesti sa treci peste ei. Ba chiar am observat ca au o placere deosebita, sa te dezamageasca, sa te descurajeze, sa te faca chiar sa te indoiesti de tine de ceea ce ai putea sa realizezi si fac tot posibilul sa te doctrineze spunandu-ti ca nu poti sa faci sau ca e imposibil de realizat ceea ce iti doresti tu si ca nu merita nici macar sa incerci sa vezi daca esti capabil sa realizezi sau nu, pretinzand chipurile ca iti vor binele,le place sa te traga cat mai jos posibil spunandu-ti ca asa e mai bine pentru tine, dar defapt numai pentru ei e bine, nu conteaza ceea ce vrei, ceea ce iti doresti, lor sa le fie bine. Nici prin cap nu le trece sa te incurajeze macar cu o vorba buna de parca ii doare gura sa-ti spuna ''ok, incearca macar, vezi daca reusesti '' dar nu vei auzi asa ceva din gura lor ca ei stiu doar sa-ti zica ''nu poti sa faci asta si nu mai lupta, renunta, mai bine stai acolo jos si iti plangi de mila ca asa e cel mai bine pentru tine'', iar cand te vad jos si incapabil sa te ridici, iti reproseaza ca esti prost si ca nu ai stiut ce sa faci cu viata ta sau te compatimesc zicand ''vai ce pedeapsa i-a dat D-zeu'' de parca D-zeu e vinovat ca ei stiu doar sa-i descurajeze pe ceilalti . Uneori ma prinde sila de mentalitate pesimista, inconstienta, si distructiva pe care o au, ii urasc pentru ceea ce sunt si ceea ce gandesc si cat de incuiati la minte pot fi. Se zice ca trebuie sa-i intelegi pe ceilalti, dar pe tine oare cine te intelege? Raspunsul cred ca il stiti deja si nu mai are rost sa vi-l spun....Mie sila....

luni, 23 martie 2009

A fi ' o persoana cu dizabilitati" este un lux!

In recuperarea mea as avea nevoie de multe aparate medicale. Pentru ca nu am am un mijloc de transport...nu pot merge la spital ambulatoriu in fiecare zi. Am nevoie de o bicicleta electrica, de un verticalizator..ar trebui sa imi schimb si carutul pentru ca a inceput sa scartaie din orice surub ...iar intr-o zi ma voi trezi ca ...ma va lasa in drum. Recuperare am nevoie zilnic pentru a pastra organismul in cele mai bune conditii..pentru a nu aparea alte complicatii.
Am intrebat la firmele care distribuie bicicleta si mi a spus pretul de 3500 euro in functie de ce adaptarii am nevoie pe ea. Un vericalizator incepe de la 5000 euro tot asa in functie de adaptarii. Iar de carut incepe de la 1500 dolari in functie de ce adaptari vrei pe el....
Asa ca la venuturile mele, nu stiu cand voi putea sa ma apropii de ceva ce imi este folositor zilnic...Poate ca cel mai simplu mod la indemana ar fi sa ma rog; Tine-ma doamne sanatoasa sa nu am nevoie de ele...

Azi pentru prima oara mie frica!

Poate va intrebati de ce imi este frica! Mie frica pentru ca am inceput tratamentul in Franta..mie frica ca nu voi avea banii necesari pentru intreg tratamentul. Oricat de mult ma straduiesc, ma lupt , imi fac planuri , oricat de mult mi as dori sa ajung ...simt parca ca m-am blocat undeva. Poate pentru multi nu este importanta recuperarea mea ..poate pentru multi sunt o cauza pierduta. Dar nu ma las invinsa , am luptat prea mult pentru mine, am suferit prea mult ..Chiar daca acest lucru ar fi ultimul pe care l-as face in viata...Oare de ce in lumea asta pretul pentru sanatate este"banii"?

vineri, 20 martie 2009

Pedalez..singura...sunt cea mai tare!

Multi ma intreaba ; Cand mergi? M-au plictisit astefel de intrebarii,ei asteapta minuni peste noapte. Nu stiu ca recuperarea se face pas cu pas, drum lung si bineinteles costisitor. Eu sunt multumita ca rezultatele se vad ..

Prima sedinta de Laseropunctura!



Este prima sedinta...din intreg tratament. Nu va spun ca a fost simplu..a fost destul de greu, pentru ca organismul meu nu e obisnuit cu un asa efort. Simteam tot felul de dureri, infurnicaturi, senzatii,parca ma ploua pe picioare, dureri de cap..laserul era la lucrul

duminică, 15 martie 2009

Ce inalta sunt...!



Am uitat cum e sa stai in picioare, cum e sa privesti lumea la nivel....

sâmbătă, 14 martie 2009

Primul tratament in Franta!



A sosit si ziua cea mare, nu am atipit deloc , asteptam sa vina masina sa ne duca spre aeroport. Nu din cauza emotiilor,ci din cauza ca in fata mea se deschidea un nou drum.Este prima sedinta de recuperare, urma un nou drum in recuperarea mea de a devei un om normal.
La ora 4.30 a sosit masina, nu stiu cum a trecut timpul pana am ajuns la aeroport. Cand am intrat la check-in, am fost preluata de cei de la “biroul de asistenta” care au obligatia sa te imbarce. Am intrat prima in avion ,ma astepta un drum relative greu, conditiile din avion nu sunt speciale pentru persoanele cu handicap”. La 9.20 am aterizat in aeroportul din Paris, eu iesind ultima Cea de la biroul de asistenta nu stia engleza, era o tipa draguta, in sarcina ei intra sa ma conduca pana la masina, nu va spun ca a fost in stare sa ma insoteasca la wc , unde la noi in Ro nu o sa vezi asa ceva.
La firma de inchirieri masini , a mers totul repede , era achitata din Ro asa ca nu avea de aera o Corsa mica dar mie nu mi a placut avea scaunele sport si pentru mine incepea un nou calvar , neputandu- ma transfera singura.
Ne astepta in fata un drum de 250 km pana in Oraselul Chapelle Montlinard, acolo unde eram cazati si unde se afla si clinica de laseropunctura.In jur de ora 14 am ajuns la desinatie.Sunt casute mici peste tot , au un aer medieval, liniste foarte multa…poate prea multa, eu nefiind obisnuita cu asa ceva. Ne am cazat am stat in pat vreo 2 ore pentru ca eram foarte obosita In pretul de cazare nu ne dadeau si masa asa ca urma sa mergem la cumparaturi.
Acolo am constatat ca sambata , duminica magazinele sunt inchise.Un singur supermarchet am gasit deschis.
Luni ma astepta prima programare , aveam emotii, am ajuns repede la Clinica private a doctorului Albert Bohbot, o clinica mica si echipata cu aparatura de ultima generatie, situate pe marginea raului Loire inconjurata de multa verdeata si domenii private. (pentru ca o vizitasem cu o seara inainte, sa stim exact unde se afla)
Acolo am fost intampinata de secretara medicului Edwige ,dupa ce ne a lasat sa vizitam clinica, a trebuit sa facem formele pentru a intra propriu zis in programul de recuperare. Clinica era impartita in 2 salii, cabinetul de laseropunctura(o combinative intre acupunctura si terapia laser procedura care ajuta nervi secundari din jurul maduvei sa se dezvolte si sa prea incet, incet functiile acesteia) si sala de recuperare. Urma ca dupa prima consultatie sa stabileasca tratamentul asa ca faceam 2 sedinte de laseropunctura pe zi si de 2 ori mergeam la sala de reuperare, unde aveam parte de aparatura de ultima generatie, asa cum numai la tv vezi. O zi de recuperare ; 1 sedinta laseropuncture 30- 45 min , 1 ora la bicicleta electrica, 1 ora in verticalizator; dupa amiaza 1 sedinta laseropunctura, 1-2 ora bicicleta, 1 ora la aparatul multifunctional de forta, 1ora standing in verticalizator, 1 ora de stat mers in orteze intre bare paralele. Cu medical am avut o relatie ‘ pacient – medic’ perfecta, complet profesionist si mereu amabil sa raspunda la orice intrebare.Medicul mi a garantat ca daca ma voi tine de tratament voi merge in picioare, tratament care va dura 2 ani iar fiecare serie va fi la 2 luni.Bineinteles ca totul se va intampla treptat, pas cu pas, un process lung dureros, obositor si costisitor.
Zile au trecut, eu incercam sa ajung prima la clinica si sa lucrez cat mai mult, aici mi am facut prietenii noi, fiecare cu povestea lor,fiecare cu speranta lor..
Avand in vedere ca in urma accidentului fibrele nervoase care transmit informatia prin maduva spinarii au fost aprope total intrerupte, si influxul nervos (care in mod normal circula prin maduva spinarii in fiecare milisecunda pentru a asigura ajustarile pozitionale cerute de activitatile noastre motorii) este interupt in aceeasi masura la acel nivel. Insa organismul uman are extraordinara capacitate de refacere. Acesta lucru face ca in cazul recuperarii neuromotorii efectele terapiei sa fie potentate si grabite prin aplicarea procedurii denumite pe scurt LLLT (Low Level Laser Therapy).
Spuneam ca organismul uman are capacitatea de a se reface: pentru ca maduva spinarii a fost sectionata la un anumit nivel functiile neuromotorii corespunzatoare acelui nivel pot fi preluate de radacinile nervoase ale nervilor spinali care emerg din zona medulara sanatoasa imediat alaturata. Desi este usor de expus aceasta situatie realitatea este ca are loc un proces extrem de complex ca rezultat al eforturilor depuse de organismul uman pentru a se adapta la situatia nou creata.
Ultimele studii in domeniul terapiei cu laser , in special LLLT, au evidentiat faptul ca se accelereaza procesele de vindecare la nivelul sistemului nervos periferic cu imbunatatirea functiilor nervoase atat periferice cat si centrale si, de asemenea, se reduce excitabilitatea celulelor nervoase responsabile cu transmiterea durerii. Aplicarea LASEROPUNCTURII joaca un rol decisiv in cresterea eficientei protocolului terapeutic de recuperare neuromotorie si in scurtarea timpului de reabilitare. Acesta se datoreaza principlalelor efecte ale LLLT: Accelerarea refacerii tisulare si celulare prin imbunatatirea metabolismului cellular; stimularea angiogenezei (formarea de noi capilare) in tesutul afectat; imbunatatirea functiei celulei nervoase; stimularea dezvoltarii fibroblastilor esentiali in refacerea tesuturilor afectate; reducerea formarii de tesut fibros; imbunatatirea circulatiei sangvine si a drenajului limfatic de la nivelul aplicatiei; analgetic, inclusiv prin stimularea eliberarii de endorfine si enkefaline. Aici in urma testelor am aflat ca reflexele,motricitatea, echilibrul, masa musculare au crescut, am reusit sa pedalez singura la bicicleta ,piciorul drept e mai iute , cel stang e mai lenes, imi place sa stau in picioare intre paralele,bine avand orteze in picioare…am si uita cum e sa privesti lumea din picioare…primele cuvinte au fost; Am uitat ce inalta sunt!
Multumesc celor care au contribuit, sustinut la acesta sesiune de recuperare, fara voi nu reuseam.
Urmatoarea plecare in sesiune de tratament va fi pe 15 Mai 2009