duminică, 26 iunie 2011

Legea discriminarii...!

Legea 48/2002, “Legea Discriminării”. Titlul ei oficial este Legea nr. 48/2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare

http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/48_2002.php
6. Articolul 4 va avea urmatorul cuprins:
Art. 4.In intelesul prezentei ordonante, categorie defavorizata este acea categorie de persoane care fie se afla pe o pozitie de inegalitate in raport cu majoritatea cetatenilor din cauza originii sociale ori a unui handicap, fie se confrunta cu un comportament de respingere si marginalizare generat de cauze specifice, cum ar fi o boala cronica necontagioasa ori infectarea HIV, statutul de refugiat sau azilant.”

11. Articolul 10 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 10.
Constituie contraventie, conform prezentei ordonante, daca fapta nu intra sub incidenta legii penale, discriminarea unei persoane fizice, a unui grup de persoane din cauza apartenentei acestora ori a persoanelor care administreaza persoana juridica la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata, respectiv din cauza convingerilor, varstei, sexului sau orientarii sexuale a persoanelor in cauza prin: (…)
f) refuzarea accesului unei persoane sau unui grup de persoane la serviciile oferite de magazine, hoteluri, restaurante, baruri, discoteci sau de orice alti prestatori de servicii, indiferent daca sunt in proprietate privata sau publica;
Incă o lămurire: cadrul legal permite managerilor unităților să-și selecteze clientela. Dar numai în limitele legii. Nu după capul fiecăruia. Pentru că nu, nu poți face orice vrei tu nici măcar în proprietatea ta privată.

Sursa; Andrei Crivat

Niciun comentariu: